GRAVIOLA - Annona Muricata

15. března 2017 v 17:21 | Hiny |  Kúzlo čajov
Iné názvy: guanábana, anona, catche, annonaceae, soursop

Uvádzame účinky, ktoré boli všeobecne známe v minulosti.
Graviola TEE.SKPriaznivé účinky a pričom ju môžeme využiť:
• nádorových ochoreniach, k posilneniu imunitného systému
• epilepsii, nespavosti, stresoch a neuralgiách
• depresiách, ochoreniach tráviaceho traktu
• hnačkách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku
• astme, horúčkach, mykózach, reumatizme a artrózach
• pomocne pri AIDS a Parkinsonovej chorobe






Graviola - Amazonský poklad
Mapa Brazília TEE.SKGraviola, alebo iným domácim názvom Guanábana, latinsky Annona muricata je, do 10 metrov dorastajúci stromček s úhľadnými kopijovitými lesklými listami, hladkou kôrou a kvetmi a plodmi, ktoré vyrastajú priamo na kmeni a na starších konároch. Tento jav sa nazýva kauliflória, a je častý najmä pri rôznych tropických stromoch. Vyskytuje a pestuje sa nielen v povodí Amazonky, ale v celej severnej oblasti Južnej Ameriky, v Strednej Amerike až po Mexiko a na ostrovoch v Karibiku.

Už v ére pred Kolombom bola Graviola známa a využívaná ako "liek" miestnymi obyvateľmi. Jednotlivé časti stromu majú iné liečivé vlastnosti, povedané s nadhľadom - akoby sa "špecializovali" v rôznych oboroch. Jej pomerne veľké rozšírenie a značná obľuba sa dá vysvetliť predovšetkým jej plodmi. Plody, resp. presnejšie súplodia Gravioly dorastajú bežne až do veľkosti detskej hlavy a dosahujú hmotnosť až 3 kilogramy. Pod hladkou zelenou šupkou s drobnými mäkkými ostňami (podľa nich dostala slovenský názov Anona mäkkoostnatá) sa ukrýva vláknitá, ale veľmi chutná dužina s množstvom veľkých lesklých čiernych semien.

Graviola TEE.SKPlody sú chuťovo naozaj výnimočné, chuťou pripomínajúce osviežujúci broskyňový puding s jemným podtónom banánu alebo hrušky. Plody Gravioly su nielen prvotriedne stolové ovocie, ale sa aj spracúvajú na džemy, sirupy, zmrzliny, pyré a džúsy, najmä v krajinách kde sa tento druh pestuje. Naozaj len v poslednom čase prenikli na verejnosť aj informácie o zázračných liečivých účinkoch tohto stromu.

Odvar z listov (cenný antioxidant) pôsobí proti novotvarom, ničí rakovinové bunky a eliminuje z organizmu voľné radikály, zdroj mnohých chorôb.
Listy Annona Muricata majú imunostimulačné, tonizujúce a ukľudňujúce účinky, pôsobia proti bolesti, kŕčom, epilepsii a diabetes. Znižujú krvný tlak, vyrovnávajú zrýchlený tep, podporujú potláčanie plesní, vírov (HIV, Herpes simplex) a baktérií.

Priaznivo pôsobia i na tráviaci trakt, stimulujú tráviace procesy, regulujú hladinu cholesterolu. Výrazne spomaľujú starnutie buniek organizmu a zvyšujú jeho vitalitu. Používajú sa i proti malárii a horúčkam.

GRAVIOLA Vysoká výživová hodnota
Graviola TEE.SKPlody Gravioly sú zdrojom cenných mikroelementov a majú vysokú výživovú hodnotu; 100g ovocia obsahuje mimo bielkovín, škrobov, fruktózy a glukózy 45,8 mg draslíka, 23 mg sodíka, 23,9 mg horčíka, 26 mg fosforu, 0,47 mg železa. S obľubou sa preto používajú na výrobu marmelády, zmrzliny, ovocnej šťavy, sladkého pečiva a nápojov. Zvyšujú tvorbu mlieka u kojacich matiek. Nezrelé plody nachádzajú svoje miesto v kuchyni ako zelenina. Z najdôležitejších látok Graviola obsahuje alkaliody okrem iného izoquinolové - asimilobin, nornuciferin a anonain, acetogenin, taniny, polyfenoly, nenasýtené mastné kyseliny, vitamín C a iné.

Výsledky výskumu ktorý sa konal v sedemdesiatych rokoch 20. storočia americkými vedcami, boli pre vedecký svet veľkým prekvapením. Preukázali, že acetogeniny obsiahnuté v listoch Gravioly, ničia mnoho druhov nádorových buniek, zvlášť rakoviny pankreasu, pľúc, hrubého čreva, pŕs a prostaty. To stavia túto rastlinu do rady neobyčajných. Jej pôsobenie proti bolesti a depresiám je v prípade liečby novotvarov iba ďalším priaznivým a užitočným faktorom.


Zaujímavosťou je, že i napriek veľkej snahe mnohých farmaceutických firiem sa doposiaľ nepodarilo laboratórne vytvoriť identické zložky ako má Graviola. Príroda je teda v tomto prípade nezastupiteľná.
Graviola TEE.SK
Príprava čaju Graviola
Priprava čaju TEE.SK2 čajové lyžičky zalejeme 2,5 dcl vody o teplote max. 80°C. Necháme 10 minút odstáť, potom scedíme a popíjame. Nálev odporúčame uchovávať v termoske a vypiť v deň prípravy (0,6 - 1 liter denne).
Čas lúhovania čaju TEE.SKTeplota vody TEE.SK
Čas lúhovaniaTeplota vody
10 minút80 stupňov
https://www.tee.sk/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama