GOJI - Kustovnica čínska

1. července 2017 v 17:33 | Hiny |  Kúzlo čajov
GOJI - kustovnica čínska je najvýživnejším plodom našej planéty
Goji TEE.SKEšte ste nepočuli o najzdravšom ovocí na našej planéte? Goji, alebo inak kustovnica čínska (lycium chinensis) je ovocie, ktorej zázračné účinky na ľudské telo poznali už starí Číňania pred dvomi tisícročiami. Ostatné národy však goji objavili len nedávno.
GOJI a jeho zloženie




Je to doslova vitamínová bomba! Obsahuje totiž 18 rôznych aminokyselín, vrátane esenciálnych, vlákninu a 21 stopových prvkov ako zinok, meď, germánium, vápnik, selén, železo, fosfor a ďalšie. Goji má dokonca najviac karotenoidov - čo je žlté až oranžové farbivo rozpustné v tukoch, zo všetkých známych rastlín na našej planéte. Goji obsahuje viac vitamínu C než pomaranče, a tiež má v sebe vitamíny B1, B2, B6 a E. A to nie je všetko.

Goji TEE.SKČínske ovocie je bohaté aj na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu a napomáhajú vzniku rakovinových buniek. Goji je skutočne elixírom života.

Ako nám GOJI pomáha?

Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, ochraňuje pečeňové bunky proti niektorým chemickým látkam, blahodarne pôsobí na činnosť čriev. Zlepšuje metabolizmus tukov, posilňuje imunitný systém, dokonca ľudský organizmus chráni pred cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami.
Ak má človek problém s obezitou, goji podporí aj chudnutie, bojuje proti únave, vylepšuje pokožku, pretože zabraňuje vzniku rôznych kožných chorôb, pomáha dokonca aj proti zákernej psoriáze. Účinkov na ľudský organizmus je viac než dosť. Goji je zázrak prírody, pretože zabraňuje starnutiu, zlepšuje zrak a povzbudzuje pamäť. A vedľajšie účinky goji vôbec nemá.

Tento zázrak prírody sa označuje aj ako ovocie mladosti. Goji pochádza z Himalájí, kde doteraz rastie, no pestuje sa aj v severnej Číne a v Tibete. Podľa všetkého goji "môže" aj za skvelú kondíciu tibetských mníchov a ich dlhovekosť.
Ako ho konzumovať
Goji TEE.SKGoji sa môže jesť v akejkoľvek podobe, či už čerstvé alebo sušené. Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov, koláčov, rôznych šalátov, müsli. Dobre chutia aj v ovocných koktailoch. Čínskou špecialitou je čaj z Goji. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 20-30 gramov denne, v objeme malej hrsti alebo 50-60 sušených plodov.
Kde rastie a ako sa zbiera
Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. Kustovnica čínska dorastá do výšky asi dva metre, a jej plody sa podobajú na šípky - sú červené, oválne a dlhé asi 2,5 centimetra. Chuť majú ako brusnice alebo sušené hrozienka. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálneho lístka, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Plody sú pri zbere ľahko strasené na plachty a potom usušené v polotieni, kým nestratia väčšinu vody.
Goji TEE.SKStará čínska legenda
Stará čínska legenda hovorí, že istý Číňan Li Quing Yuen (narodil sa 1677 /iný zdroj uvádza rok 1736/ a zomrel 6. mája 1933), užíval pravidelne bobule Goji, až sa nakoniec dožil dlhých 256 rokov. Bol to čínsky bylinkár a vyznávač bojových umení. Byliny začal zbierať vo veku 10 rokov a taktiež sa začal učiť metóde Dlhovekosti, založenej na bylinnej diéte a ryžovom víne. Takto žil prvých 40 rokov svojho života. Vo svojich 71 rokoch vstúpil so armády ako učiteľ bojových umení a taktický poradca.
Nedokonalé diéty a aktívny životný štýl dnešného sveta si vyžadujú svoju daň. Je to vidieť ale aj cítiť doslova na celom ľudskom tele, v ktorom sa doslova množia a zvyšuje počet voľných radikálov (v jednoduchosti ide o látky, ktoré ničia dennodenne naše telo). Našťastie je tu ovocie Goji, ktoré obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú minimalizovať množstvo voľných radikálov, ktoré poškodzujú naše bunky. Antioxidanty môžu zlepšiť regeneráciu nášho tela, znižujú bolesti svalov, redukujú únavu, zvyšujú náš imunitný systém a čo je zaujímavé, tak dokonca vzdorujú procesu starnutia!
Goji TEE.SKUž po celé stáročia mali v Ázii bobule ovocia goji pomenovanie ako "bobule šťastia" a to vraj kôli neuveriteľnému pocitu pohody ktorý dokážu vyvolať. Väčšina ľudí, ktorí konzumujú goji ovocie upozorňujú na obrovský zdravotný prínos, ktorý práve vďaka ním dosiahli. Ľudia oceňujú ako im goji ovocie dokázalo zvýšiť dovtedy slabú životnú energiu.


Ochutnajte toto zázračné ovocie aj vy a dožite sa vysokého veku.
Príprava čaju Goji
Priprava čaju TEE.SKNa jednu 2,5 dcl šálku dáme 2-3 čajové lyžičky, varíme cca 15minút (alebo po zaliatí vriacou vodou necháme 20-30 minút lúhovať), po precedení podávame. Okrem pitia môžeme vylúhované plody zjesť, čím získame veľa kvalitnej vlákniny. Samozrejme ich môžeme konzumovať aj ako sušené ovocie.
Čas lúhovania čaju TEE.SKTeplota vody TEE.SK
Čas lúhovaniaTeplota vody
20 -30 minút100 stupňov
https://www.tee.sk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama